Reconec que no he visitat mai aquest celler ni he trepitjat les seves vinyes. He coincidit amb ells en un parell de tastos a Porrera, on la familia propietària hi és documentada des del segle XV. I els seus vins sempre m'han cridat l'atenció, tant com la vocació que tenen, de passar del conreu ecològic a una vitivinicultura biodinàmica. Aquesta vocació, pel que veig al web, sembla que també es tradueix en arquitectura: el nou celler, del 2005, busca l'aprofitament dels recursos naturals (no ho diuen, però si ho escriuen suposo que parlen de l'energia que cal per treballar-hi) i l'ús de la gravetat en la vinificació. No sé on són les vinyes que donen els raïms d'aquest selecció especial, però el terme municipal de Porrera té alguns dels millors terrers del Priorat i hi destaquen, pel meu gust, samsons i algunes garnatxes, especialment les peludes. Aquest és el cupatge fonamental del vi, a parts iguals del 40%, amb un 20% entre cabernet sauvignon y shiraz.
Hi ha taula de selecció del raïm i, per tant, entenc que no es fa servir la rapa. La fermentació es produeix de manera espontània i amb els llevats que du la fruita de la vinya, en "fudres" (pel que veig a les fotos del web) que deuen ser de 5000L. El vi, per gravetat, passa a les bótes de roure francès (les fotos mostren alguna rotació, però podria ser que, per a aquest vi, totes fossin noves) on hi deu entrar filtrat d'alguna manera (l'etiqueta no diu, en qualsevol cas, que sigui un vi "no filtrat"). Fa la malolàctica a la bóta i hi passa 24 mesos. Després d'haver-lo embotellat, reposa altres 24 mesos al celler abans de sortir al mercat. Aquest 2005, per tant, deu fer cap a dos anys que és a la venda. No en sé el preu perquè el celler em va regalar aquesta ampolla. Els meus lectors (i els cellers!) ja saben que només escric sobre els vins i restaurants que pago. Faig alguna excepció (i la dic, és clar) amb vins d'amics o de gent que no conec però que m'han agradat molt per una raó o altra. D'altra banda, he de confessar que cap restaurador no ha intentat mai no cobrar-me la factura!
14,5% sortits d'un 2005 que no tothom valora perquè la història l'ha situat entre dues anyades de la DOQ Priorat que molts aprecien com a excel.lents, 2004 i 2006. A mi m'agrada el 2005, un any força extrem en els moments importants del cep, on aquest va patir i on la mà de qui ha fet el vi s'ha de notar per força. Aquest Clos Abella selecció especial és així. Un vi que no vaig decantar (obert 3/4 d'hora abans de beure'l) i que vaig servir una mica fresc. Dia de llum i aigua, flor. Les primeres aromes, la llàgrima densa i gruixuda, porten el record immediat dels grans priorats 2.0. És un vi d'una peça, auster i amb volum al mateix temps. Al principi, la carnositat de la garnatxa domina l'olor i el sabor. Però de seguida s'imposa el conjunt, el bon cupatge del vi final. Cirereta d'arboç, terra i mineral, pissarra amb ferro. Té un to balsàmic d'eucaliptus molt bonic. És un vi profund, acollidor i càlid. Molta mina de llapis amb les hores. Farigola i llorer sec. Una mica de cendra de sarment al final. És un gran exemple dels priorats més clàssics de la segona època que hem pogut beure a la DOQ i crec que li queda, encara, llarga vida per davant.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada